Archive

Pontus Djanaieff utforskar samtiden genom sina skulpturer i plast och sina textila verk. Hans influenser kommer från allt från barndomshjältar till ungdomskultur och tar sig uttryck i färggranna popexplosioner. Det är popkonst med starka street art-influenser, ofta med titlar eller meningar i verken som har en underfundig betydelse vilka är upp till betraktaren att tolka.
Alla dessa intryck som han under åren samlat på sig har nu koncentrerats i en samling verk, ”My Sugar Rush Revisit to Rainbowland”, som presenteras i Lilla Baren. I verken som presenteras kommer även ett permanent verk för Riche att visas. I utställningen ingår även ett begränsat antal kepsar och halsdukar. Verken kostar från 7500 SEK.
”Utställningen är ett utdrag av den undermedvetna bildbank vi har, där jag har låtit det forsa ut fritt. Ut kommer då till exempel den tillplattade ölburken jag såg på en gata i Madrid för 20 år sedan, som har fastnat på något märkligt sätt. Undermedvetet ögongodis som Afrikanska filmaffischer och Polskt godispapper. Lite som att gå igenom bilderna på mobilen och upptäcka bilder du inte kommer ihåg du tog. Jag har alltid samlat på bilder som jag gillar både privat och för jobb, förut från tidningar men nu från nätet. Det som kom ut kallar jag moderna hieroglyfer, en bildberättelser från mitt undermedvetna. Det finns ingen riktig plan utan det bara flödar, lite som jazz. Men det viktigaste är att man blir glad av att titta på verken”, Pontus Djanaieff.
Pontus har länge gjort patches som han broderar, där tar han tillbaka hantverket till något som i sig upplevs som en massproducerad produkt, med en känsla av en inverterad ready-made. Pontus är känd inom popkulturen sen tidigare och har en bakgrund inom de tidiga och banbrytande åren på Z-TV. Ett av hans senaste projekt är FOMO-TV. Hans tanke med detta projekt var att samla allt det intressanta från nätet och närområdet inom kultur i en sändning som var ämnad för alla som kände ”Fear of missing out”.
BROADCAST
Pontus Djanaieff visar nya verk i utställningen ”Broadcast” med start 19 maj.
Utställningen kan ses som en sändning från det undermedvetna. Verken är analogt digitaliserade collage med 3d-effekt som presenteras på väggarna i matsalen på Riche.
I utställningen Broadcast är fyra verk centrala och kan ses som beskrivningar eller delar av en futuristisk nyhetsrapportering. De fyra verken har varsitt tema, varje tema har en egen berättelse som kan ses som en slags synopsis till en audiovisuell berättelse.
Vi lyssnar mindre och mindre på oss själva, det är mycket lättare att titta på telefonen än att tänka själv. Vi distraheras av nyhetsnotiser och olika inlägg på social media. Vad händer när vi matas av alla dessa ”nyheter” och inte hinner reflektera och begrunda det vi hela tiden matas med? Hur ska ditt undermedvetna komma igenom och förmedla de saker du förträngt och glömt bort när du hela tiden distraheras? Och när världen och utflödet av information blir mer och mer ofattbart?
En annan del av utställningen är merch, kepsar och t-shirts där Djanaieff har fått rumstrera fritt med ett känt spritvarumärke, detta resulterar i verk som tangerar gränslandet mellan branding och konst. Det låter också betraktaren reflektera över vad vi väljer att visa upp genom de kläder vi bär.
Jag har försökt få nytt liv i annonsers visuella bildspråk som har imploderat till det mest tråkiga och intetsägande som finns. Med nya symboler, bilder och teknik vill jag få liv i dessa och göra dem intressanta igen. Exempel på det finns i vår ”merch” där Jägermeister har låtit mig få fria händer och göra nya objekt.
HAPPY TO BE HERE

Pontus Djanaieff föds år 1967 i samhället Floda beläget i Västergötland. Han utbildar sig vid Beckmans Designhögskola, men hans konstnärliga praktik behandlar idag betydligt fler områden än design... Genom åren rör sig Pontus Djanaieff obehindrat inom konst, design, interiör och underhållning vilket gör honom till en av Sveriges mest välrenommerade kreatörer. Bland hans uppdragsgivare kan bland annat Malmsten, Ikea, Absolut, SVT och Sveriges Radio nämnas. Hösten år 2020 kan Nordiska Galleriet sålla sig till skaran av Pontus Djanaieffs samarbetspartners. I utställningen ”Happy to be Here” får vi ta del av karaktärer från barndomens serietidningar, new age-symboler och samtida livsstilsmarkörer som genererar nya länkar mellan tecken och bilder. Pontus Djanaieffs konst är fantasieggande och särpräglad. Med sin konst blottlägger han vår samtids konsumtionskultur där motiv och medier sömlöst smälter samman. Verken är framförda med stor integritet och som en reaktion mot det överflöd av bilder som vi bombarderas med dagligen. Personligen likar Pontus Djanaieff sina verk vid nutida grottmålningar skapta ur ett behov av att illustrera vår samtid.



